Nederlanders in Duitsland aangehouden
De Duitse politie onderschepte 21 mei 2018 bij Oldenburg een transport van zes kilo hennep. Bij deze actie werden naast een Duitser ook twee inwoners van Haarlem van 26 en 33 jaar en een 31-jarige inwoner van Harlingen aangehouden. Tussen het onderzoeksteam van de Duitse politie en de recherche in Noord Nederland waren al contacten. Informatie uit beide onderzoeken werden dan ook uitgewisseld. Dit alles kon worden gebruikt in een al langer lopend onderzoek naar de uitvoer van drugs, waarbij de mannen uit Sneek, uit een kleind dorpje uit Sudwest Fryslân, Leeuwarden en Hoofddorp in beeld kwamen.
Eerder aangehouden
De 33-jarige Sneker werd eind oktober 2017 ook al aangehouden in een groot onderzoek naar de handel in verdovende middelen en witwassen. Hij mocht begin van dit jaar van de rechtbank de gevangenis verlaten, maar moest zich wel houden aan een aantal strikte voorwaarden. Ondanks het feit dat de Sneker de gevangenis mocht verlaten ging het onderzoek gewoon door.
Handel naar Duitsland
Een mede verdachte van de Sneker, de 33-jarige man een klein dorpje uit de gemeente Sudwest-Fryslân, werd na zijn aanhouding in oktober 2017 eveneens in vrijheid gesteld. Ook over hem kwamen bij de politie al snel signalen binnen dat hij doorging met de handel in verdovende middelen. De beide verdachten werkten daarbij samen met een 29-jarige man uit Leeuwarden. Ook hij werd donderdagochtend aangehouden nadat zich kwam melden bij het politiebureau. Het onderzoek gaat verder en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.
Geld uit drugshandel witgewassen via bitcoins
Het viel de politie op dat er mannen in Sneek waren die soms enkele tonnen aan cash opnamen van hun bankrekening. Zonder dat zij een aannemelijke verklaring hadden voor het hebben van zoveel geld. Voldoende aanleiding voor een politie om vorig jaar een onderzoek te starten. Tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat de verdachten bitcoins gebruikten om het verdiende geld met drugshandel wit te wassen. Op dinsdag 31 oktober 2017 werden invallen gedaan in tien panden in Sneek. Daarbij werd beslag gelegd op geld, voertuigen en woningen. Die dag werden drie verdachten aangehouden op verdenking witwassen en drugshandel, waaronder de 33-jarige Sneker die op maandag 4 juni 2018 opnieuw werd aangehouden. In dat zelfde onderzoek werd 9 november ook nog een aanhouding verricht.
Georganiseerde criminaliteit
De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, belastingdienst en het Openbaar Ministerie. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Het doel van dergelijke onderzoeken is om een eind te maken aan het zorgeloos profiteren van crimineel verkregen geld en oneerlijke concurrentie te stoppen. Overheidsorganisaties pakken gezamenlijk de ondermijnende criminaliteit aan, waardoor de slagkracht groter is. Onderzoeken richten zich niet alleen op de belangrijkste spelers, maar ook op partijen die een faciliterende rol hebben.
Wat kunt u doen?
Ziet u een buurtbewoner de ene na de andere dure auto aanschaffen, terwijl hij leeft van een uitkering? Wie lijkt onaantastbaar? Waar haalt die winkel zonder klanten zijn omzet vandaan? Als u met regelmaat denkt: “Waar doen ze het van?”, geef die informatie dan vooral door aan de politie. Dat leidt niet altijd ogenblikkelijk tot zichtbare politieactiviteit, maar vaak wel tot nader onderzoek achter de schermen. Melden kan via:
- Politie 0900-8844 of meldformulier
- Meld Misdaad Anoniem 0800-7000