HARLINGEN - Op vrijdag 24 januari 2020 om 19.00 uur wordt het monument Levenslicht van Daan Roosegaarde, door burgemeester Sluiter, onthuld in het Harmenspark. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ter nagedachtenis van dit moment heeft kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het tijdelijke lichtmonument Levenslicht bedacht.
Stilstaan bij het gemis
Het monument dat bestaat uit losse, lichtgevende stenen die om de paar seconden oplichten en uitdoven, symboliseert het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van plaatsgenoten, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.
Joodse gemeenschap in Harlingen
Harlingen is één van de meer dan 150 Nederlandse gemeenten die meedoet aan dit initiatief. Ook Harlingen kent Joodse slachtoffers die gedeporteerd en later vermoord werden. Met het tijdelijke monument dat tot 31 januari 2020 te zien is wordt aandacht gevraagd voor de slachtoffers van de Holocaust. Eerder werden er in de gemeente Harlingen al 45 struikelstenen geplaatst, met namen van omgekomen Joodse inwoners. Een initiatief van CC45 en Oud Harlingen.
Tal van activiteiten om te herdenken en de vrijheid te vieren
De onthulling van Levenslicht markeert ook de start van tal van activiteiten rond de diverse herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid. Het Centraal Comité 45, dat dit jaar 75 jaar bestaat en na dit jaar stopt, zal in het kader van 75 jaar vrijheid diverse activiteiten organiseren om de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. Zo vind er onder meer een fototentoonstelling plaats in het Hannemahuis, is er een educatief programma opgesteld voor het basis en voortgezet onderwijs en wordt er een boek uitgebracht.