HARLINGEN - Op donderdag 4 mei 2023 wordt in Harlingen de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Thema dit jaar is “Leven met oorlog”. Samen herdenken is belangrijk. Zo houden we de verhalen en de geschiedenis levend en geven we die door aan volgende generaties. Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenkingen en kransleggingen bij te wonen.


Openbare herdenkingen en kransleggingen in Harlingen

Om 16.00 uur vindt een herdenking / kranslegging plaats bij het Zeeliedenmonument op de Waddenpromenade te Harlingen. De kranslegging wordt gedaan door burgemeester Ina Sjerps en
dhr. Louis van der Meij van de politie infra. Aan deze herdenking werken ook mee Het Leger Des Heils, De Skúmkoppen, Port of Harlingen, het Zeekadetkorps en de bemanning van de P85.

Om 19:35 uur vindt de herdenking plaats op de Algemene Begraafplaats, Begraafplaatslaan 1 te Harlingen. Er wordt een krans gelegd bij het Neuengamme monument, het Indië monument, het Joods monument en burgemeester Ina Sjerps en wijkagent Wietse van der Weij leggen een krans op het Militair Ereveld.

Om 19:55 uur strooien leden van de scoutingroep St. Michiel Lioba bloemen bij de graven op het militair ereveld. De Stedelijke Muziekvereniging Harlingen verleent muzikale medewerking.

Om 19:58 uur wordt de last post gespeeld, gevolgd door 2 minuten stilte om 20:00 uur. Na de stilte draagt Sil Odolphi een gedicht voor en gaat Chris Bouma kortspreken, Burgemeester Ina Sjerps houdt een afsluitende toespraak.

Herdenking algemene begraafplaats ook te volgen via Omroep RSH

Dit kan via een livestream van Radio Stad Harlingen op www.omroeprsh.nl

(externe link)

en/of via de FM 106.2 MHz. De stream wordt een half uur van te voren aangezet. Een video van beide herdenkingen wordt achteraf door de gemeente Harlingen gedeeld op de website en sociale mediakanalen van de gemeente.

Op deze locaties vinden openbare kransleggingen plaats

  • Neuengamme monument door wethouder E. de Groot en de heer. J. Norg.
  • Monument Avro Lancaster door de de heer. Jan van Dijk.
  • Indië monument door mevrouw A. Visser en de heer W. de Graaf.
  • Joods monument door mevrouw S. Smeding en de heer F. van Vliet.
  • Cross of Sacrifice, militair ereveld door burgemeester Ina Sjerps en de heer Wietse v.d. Weij, wijkagent.

Openbare herdenking en kranslegging in Wijnaldum

Om 19.35 uur vindt er een herdenking plaats. Start is bij het dorpsplein. Er vinden kransleggingen plaats bij de Gemenebest graven door wethouder Hendrik Sijtsma met kleine toespraak en het herdenkingsmonument door dorpsbelang. Adri Marloes-Bruinsma leest twee gedichten voor (geschreven door Amber Hauser). Arend Leutscher, voorzitter dorpsbelang houdt een toespraak. Om 19.58 uur wordt de last post gespeeld, gevolgd door 2 minuten stilte om 20.00 uur.

Vlagprotocol 4 en 5 mei

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.

In de vlaginstructie

(externe link)

van de Rijksoverheid staan regels voor het vlaggen vanaf

rijksgebouwen

. In deze vlaginstructie wordt opgeroepen om de vlag op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen. Tijdens de herdenking kunnen andere vlaggen, zoals de gemeentevlag, eveneens halfstok worden gehangen.

Oproep 4 en 5 mei vlag goed omhangen

Nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen roepen op om op 4 en 5 mei alle vlaggen op de juiste manier, rood-wit-blauw, te hijsen. Het symbool voor vrede, vrijheid, een onafhankelijk en democratisch Nederland, en uit respect voor gesneuvelden en oorlogsslachtoffers.

617 Squadron RAF

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat het 617 Squadron RAF is geformeerd, en dat de historische aanval op een aantal dammen in het Duitse Ruhrgebied heeft plaatsgevonden. Één van de Avro Lancasters (AJ-K) die op 16 mei 1943 deelneemt aan deze aanval wordt richting Duitsland bij Texel geraakt door Duits afweergeschut en komt neer in de Waddenzee, alle zeven bemanningsleden komen hierbij om, zes bemanningsleden worden als vermist opgegeven. Alleen het lichaam van staartschutter F/S James McDowell (RCAF) wordt op 22 juni 1943 teruggevonden en de volgende dag begraven op de Algemene Begraafplaats in Harlingen.

Flyby Harlingen

Op 4 mei 2023 vliegt de BBMF Lancaster langs diverse andere locaties in Nederland waar onder andere bemanningsleden van het 617 Squadron worden herdacht. Als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden van het 617 Squadron zal deze BBMF Lancaster op 4 mei tussen 14:00 en 15:00 over Harlingen vliegen.