Zondagochtend. Lichte zonneschijn, amper wind en een heerlijke stilte in het bos. Hier en daar getjilp van vogels en soms geritsel tussen takken en bladeren op de grond.
Mijn man en ik staan stil om te luisteren waar het geritsel vandaan komt, in de hoop een egeltje, eekhoorntje, konijntje of ander bosdiertje in beeld te krijgen.
Onze Berner Sennen Luna vindt ons gedrag erg interessant en begint als een malloot tussen halfvergane takken en rottende bladeren te snuffelen, op zoek naar… Maar, pech voor ons, want geen bosdiertje durft zich te vertonen.
Luna duwt meerdere keren met haar snuit tegen onze benen, alsof ze wil zeggen: “heerlijk he, samen op pad. Ik hoor bij jullie”.
Regelmatig schiet ze naar voren om een stok te zoeken. Eenmaal gekozen rent ze trots en knap manoeuvrerend naar ons terug en daagt ons uit met haar te spelen. Na vier keer gooien vindt ze het mooi geweest en laat ze de stok voor wat het is. We wandelen verder, met die speelse dame aan onze zijde.
Luna heeft een moeilijke periode gehad met veel last van haar darmpjes. Ze kwam nauwelijks een gram aan en had bovenmatig honger. Ze vrat wat ze maar te pakken kon krijgen en een aantal malen moest de dierenarts ingrijpen omdat er weer iets in de maag was gekomen wat er niet hoorde. Geloof het of niet, zelfs de knop van de garagedeur vond ze een lekkernij.
Inmiddels is Luna met goede controle van de dierenarts en ondersteund met medicatie weer helemaal gezond en energiek. Dat merken wij, want juffrouw dartel heeft overal zin in en keurig op gewicht.
Direct aan de bosrand bevindt zich een leuke uitspanning. Heerlijk warm is het binnen. Met de handen om een mok warme chocolademelk geslagen en voor Luna een frisse bak water genieten wij nog even na van de mooie en sfeervolle boswandeling. Dan .. op naar huis.
Thuisgekomen vlijt Luna zich neer op haar dekentje en valt in diepe slaap. Ze ruikt naar gewassen wollen trui, met een zweem van bosgeur.
‘s Middags nemen wij de nieuw binnengekomen e-mails van onze Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn door. Aanvragen voor steun aan zieke minima huisdieren komen dagelijks binnen. Innemende verhalen van eigenaren over de relatie met hun hond of kat en wat het kunnen behouden van hun dier voor ze betekent. Dat begrijpen wij, want zo is voor ons Luna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.
Huisdierenwelzijn is in 2014 opgericht met het doel op 24/7 basis steun te bieden aan eigenaren met laag inkomen met een hond of kat die zelf aangewezen zijn op de voedselbank of onder bewind staan. Als hun huisdier plotseling onverwacht ernstig ziek wordt of gewond raakt is ‘Leiden in last’. Op zo’n moment is hulp belangrijk. De stichting doet haar werk onbezoldigd en werkt alleen met vrijwilligers.
In 2024 heeft de stichting rond de 400 medisch acute behandelingen financieel gesteund. Jaarlijks zien wij een stijging van het aantal aanvragen en ook de gemiddelde tarieven voor de behandelingen zijn fors hoger geworden. De stichting is volledig afhankelijk van donaties van particulieren en fondsen. Ze ontvangt geen subsidies van de overheid of goede doelen loterijen.
Ook in het nieuwe jaar willen wij veel huisdieren in acute medische nood steunen. Help ons helpen!
Wij hopen dat veel mensen ons goede doel een warm hart toedragen. Alleen samen kunnen wij ervoor zorgen dat ernstig zieke minima huisdieren een goede toekomst krijgen. Gezond thuis bij de eigen baas, in vertrouwde omgeving!
Wij bedanken alle particulieren en organisaties die onze stichting dit jaar financieel of op andere wijze hebben gesteund. Dierenvrienden met aandacht voor de minima huisdieren in nood. Samen sterk voor een kwetsbare groep!
Wij wensen u allen hele fijne feestdagen en een gezond 2025!
Lilianne van Doorne, voorzitter
Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn
www.huisdierenwelzijn.nl
ANBI en CBF Erkend Goed doel (logo)
Winterweetjes
Chip je dier: Jaarlijks belanden veel dieren in het asiel als ze zijn zoekgeraakt. Ze kunnen niet terug naar hun baas omdat ze geen chip hebben. Is jouw dier wel gechipt, check dan de gegevens in de landelijke database. Vaak blijkt dat de eerder ingevoerde informatie is verouderd (oud adres of verkeerd telefoonnr.) Check de chip via www.chipnummer.nl
Bij vorst en ijzel wordt met pekel gestrooid. Het zout is slecht voor de voetzooltjes van uw huisdier. Smeer ze in met witte vaseline. Eenmaal thuis: de voetjes goed afspoelen met lauw water.
Stress bij dieren
Harde knallen en vuurwerk rond de jaarwisseling zijn voor ons gewoon, maar veel dieren worden angstig en raken in de stress. Harde geluiden zijn voor dieren een signaal dat er gevaar dreigt, waardoor ze willen vluchten.
Hier vind je een aantal tips om de stress wat te verminderen, maar ook waar je op kan letten tijdens de feestdagen:
1. Laat je huisdier wennen aan harde geluiden. Oefen door bijvoorbeeld de radio steeds iets harder te zetten. Laat merken dat jij niet angstig bent.
2. Laat je hond tijdig uit en vermijd plekken waar geluiden heftig zijn. (Haal je kat vroegtijdig naar binnen!)
3. Geef je dier een rustig plekje. Laat je dier niet alleen thuis.
4. Doe je dier een Led-lichtband om, of ledlampje aan het riempje. Maak dat je dier goed zichtbaar is in het donker.
5. Lekkernijen tijdens de feestdagen:
-Chocolade is GIFTIG voor dieren. In chocolade zit de stof theobromine. Hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer van deze giftige stof aanwezig is.
Ook kleine beetjes chocolade kunnen vergiftiging bij je huisdier veroorzaken.
Heeft je dier chocolade gegeten? Bespreek de situatie met je dierenarts.
-Heeft jouw huisdier Dieetvoeding? Pa extra op! Vertel je gasten dat je dier op dieet is! Vraag ze om niets aan je dier te geven. Zorg dat je zelf wat lekkers voor bij de hand hebt. Iets dat je hond of kat wél mag.
6. De kerstroos én Amaryllis die we rond de feestdagen vaak in de huiskamers zien zijn heel giftig voor dieren. Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen.